www.yduna.nl 

9 MAART - YDUNA EXPERIENCE

 

Workshops

De workshops zullen worden gehouden in het Atrium van het "Centrum voor de Kunsten & Ritmiek" gelegen tegenover het Theater Sneek.

De middag begint om 13.00 uur met een gezamelijke warming-up in het Atrium.

Tijd Noorderkerkzaal Theaterstudio
13.30 - 14.15 Russisch romadans voor vrouwen - beginners
Elsa Balasz
Bulgaars - gevorderd
Eddy Tijssen
14.30 - 15.15 Russisch romadans voor vrouwen - gevorderden
Elsa Balasz
Bulgaars - midden
Eddy Tijssen
15.30 - 16.15 Internationaal Mannendans  - alle niveaus
Marc Bout
Salsa - alle niveaus
Mirjam Klip
16.30 - 17.15 Internationaal Mannendans - alle niveaus
Marc Bout
Salsa - alle niveaus
Mirjam Klip
         
Tijd Balletstudio Lokaal Atrium
13.30 - 14.15 Internationaal - midden
Anne Wietske Enequist
Djembee
Jan Bons
14.30 - 15.15 Internationaal - midden
Anne Wietske Enequist
Djembee
Jan Bons
15.30 - 16.15 Roemeens - alle niveaus
Daniel Sandu
Zang
Ivo Boswijk
16.30 - 17.15 Zigeuner - alle niveaus
Daniel Sandu
Zang
Ivo Boswijk 


Elsa Balasz
Elsa is een (gediplomeerd) dansdocente/danseres met veelzijdige dansachtergrond. Zij is geschoold in dansvormen uit verschillende culturen. In haar lessen/workshops kan men vooral kennismaken met haar specialisatie Roma (zang- en dans). Samen met haar man Gusztáv reist zij regelmatig naar het buitenland om de dans, zang en oude tradities te onderzoeken en er over te schrijven. Zo was het echtpaar de afgelopen jaren regelmatig in Transylvanië om de zang en dans zeer uitvoerig te onderzoeken. Natuurlijk wordt veel van het verzamelde materiaal gebruikt tijdens de lessen.Wekelijks staan verschillende dans- en bewegingsgroepen (o.a. Zumba dansfitness, bewegingslessen voor senioren, kinderdanslessen) onder haar leiding. Elsa heeft ruim 25 jaar geleden stichting Cerga opgericht! Naast het lesgeven is zij de zangeres in het Roma orkest Maljaki Luludji (Wilde Bloem). Dit orkest brengt dansliedjes en ballades uit Hongarije, Roemenië, Rusland en de Balkan op toneel

Marc Bout
Ik heb gestudeerd aan de dansacademie in Tilburg, Heb me gespecialiseerd bij het Hongaars staatsensemble in Budapest en vele andere ensembles in Hongarije en Transsylvanie Ik ben artistiek leider van dansensemble Phoenix uit Apeldoorn Ik werk als docent internationale dans bij de MBO dansopleiding in Zutphen. Het programma: vooral mannendansen uit Hongarije en Transsylvanie, voor alle niveaus en óók voor vrouwen :)

Eddy Tijssen

Op 15-jarige leeftijd ontdekte ik mijn liefde voor de dans. Ik viel al snel voor de Bulgaarse dans en muziek en dit is nooit meer overgegaan. Een groot deel van mijn dansontwikkeling heb ik dan ook in Bulgarije gekregen bij zowel professionele als amateur gezelschappen. Ook specialiseerde ik mij in het bespelen van de kaval [herdersfluit].
Om mijn dansontwikkeling te verbreden heb ik een paar jaar aan de dansacademie van Amsterdam en Rotterdam gestudeerd.
Na mijn studietijd produceerde ik muziek- en dansprogramma's, die via de stichting Het Schoolconcert, het Internationaal Danstheater en freelance werden verspreid.
Naast de artistieke leiding van de theaterdansgroep ‘’Praznik’’ in Rotterdam gedurende 15 jaar heb ik lang samengespeeld in orkest ‘’Prijatno”, dat zich specialiseerde in muziek uit Macedonië en Bulgarije.
Lesgeven in dans en genieten van mensen die dansen zit mij in het bloed en ik doe dit nu al weer 45 jaar. Een belangrijk creatief proces voor mij is het maken van choreografieën en sinds mijn emigratie naar het noorden van Nederland leg ik mij vooral toe op buitenlocatie projecten, zoals ''Pentament'' in 2007 [Bourtange] en ‘’Occis’’ in 2009 [Winschoten].

dans en muziek zijn de belangrijkste ingrediënten om te leven en jong te blijven !!!


Mirjam Klip
Dansen is mijn hobby geweest vanaf mijn 4e levensjaar. Ik volgde tot mijn 12e jaar klassieke balletlessen bij docente Fenny van der Haar in Zuidlaren. Bij haar deed ik examens van de Royal Academie of Dance. De klassieke dans is mijn basis geweest.
Na kennismaking met allerlei dansstijlen, modern, modern jazz en tapdance vertrok ik op latere leeftijd naar Frankrijk. In Toulouse werd ik aangenomen voor het jaarprogramma van Ecole de danse ,,Art Dance International''. Deze Franse dansschool met professionele internationaal geschoolde dansdocenten biedt dansers de mogelijkheid om in korte tijd het dansniveau te verhogen.
Gelijktijdig ontdekte ik in Zuid-Frankrijk de rijke Cubaanse danscultuur kennen. De Cubaanse salsa en de, vanuit de Afrikaanse wortels en kracht van religie ontstane, Afro Cubaanse dans.
Ik nam deel aan workshops en trainingen Cubaanse salsa, Salsa solo, Son, rumba in Frankrijk.
En deed in Nederland vervolgens de trainingen Salsa-instructrice bij stichting SON en Streetdance-instructrice bij VAKfit!
 

Anne-Wietske Enequist
Anne-Wietske Enequist (1985) volgde de Kaderopleiding Internationale Dans in Rotterdam en is dansdocent bij Dans- en Muziekschool Enequist in Boazum (Friesland). Ook buiten Friesland heeft ze veel lesgegeven: bijvoorbeeld bij de gevorderden van TEU in Groningen en allerlei workshops door het hele land. Zaterdag 9 maart zal ze twee workshops Internationale Dans verzorgen: “De workshop internationale dans wordt een bonte mix van dansstijlen. Juist de afwisseling van verschillende soorten dans vind ik ontzettend leuk, en ik heb dus zelf ook geen sterke voorkeur voor één land of stijl. Ik heb de afgelopen tijd veel Turks gedanst, omdat ik in de Turkse groep Hayde in Den Haag dans. Ook werk ik graag met Schotse en Ierse dans, en ben vaak op pad geweest met Ceiligh-bands om workshops te geven. Maar ik werk net zo lief met meer ‘exotische’ stijlen zoals Bhangra (uit India) of Saman (Indonesië). Nieuw materiaal sprokkel ik overal vandaan: op vakantie of tijdens congressen, maar ik pik ook vaak leuke dingen op ook achter de schermen bij het Op Roakeldais festival in Warffum waar ik de workshops en bals coördineer. Afgelopen jaar leerde ik zelfs een debka van een Syriër op een Zweeds volksmuziekfestival: dat is voor mij internationale dans!”

 


Daniel Sandu

Docent dans bij Stichting Dans in School te Amsterdam. Voor deze landelijke organisatie werkzaam in het middelbare onderwijs, primaire en speciale onderwijs. Betrokken bij ontwikkeling van nieuwe projecten. Docent dans bij Artiance in Alkmaar met internationale en tapdans cursussen. Workshops op verschillende nationale en internationale conferenties en festivals en dansprojecten in het onderwijs, onder anderen voor H’art Haarlem, Kunstlinie Almere, Platform Heemskerk, Kunstcompagnie Hoorn, SKV Noord-Kennemerland Alkmaar. Talloze workshops dans (tap, Roemeens, zigeunerdans, internationale dans) in het buitenland voornamelijk in de Verenigde Staten, Italie, Belgie, Hong Kong, Taiwan en gastlessen op dansafdelingen van verschillende colleges in de Verenigde Staten. Gastdocent aan de dansacademies in Rotterdam, Tilburg, en Amsterdam, Havo voor Muziek en Dans in Rotterdam, Het Internationaal Danstheater Amsterdam. Voormalige professionele danser bij Het Internationale Danstheater te Amsterdam


Jan Bons

Percussionist en drummer/slagwerker Jan Bons verzorgt op 9 maart een 2 tal djembee workshops tijdens de Yduna dag. Jan begon zijn muzikale carrière in 1971 op 10 jarige leeftijd als leerling tamboer bij de toenmalige drum en showband RHYTHM STARS te Sneek. Hij kreeg o.a. les van  Jan Spoelstra een zeer bevlogen muziek docent welke samen met Jan Bons nog steeds muzikaal actief is. Na bijna 24 jaar spelend lid op een breed scala aan slagwerk instrumenten te zijn geweest, heeft Jan Bons ook diverse andere functies zoals management, materiaalbeheer en logistiek coördinator binnen deze unieke showband vervuld. Naast Rhythm Stars heeft Jan Bons als drummer bij de formaties Nice and Easy en 3Us&Co uit Sneek gespeeld. Als percussionist heeft Jan Bons bij de formaties Fabian, de Watergate Scandals gespeeld en last but not least was hij bijna 18 jaar een zeer gedreven slagwerker bijnbsp de Blauhuster Dakkapel. Momenteel is Jan Bons als percussionist/oprichter, samen met Lammert Postma als bassist, met een nieuwe muzikale uitdaging bezig.
Dr. LatinenSu is een nieuwe 15 koppige swingende Salsa band welke de Latin muziek in al haar facetten en met veel syncopische aspecten als een uitdaging ziet . Het Sneker publiek hoort en ziet van deze bijzondere formatie dit jaar vast  meer ..…..
Jan Bons heeft nagenoeg alle muziek stijlen wel gespeeld en kan zijn muzikale kwaliteiten prima, in bijvoorbeeld een djembee/percussie workshop, overbrengen aan een enthousiaste groep. Hij wil u dan ook graag ontmoeten bij de djembee workshops op 9 maart tijdens de Yduna dag.